Turystyka kulinarna, co to oznacza, z czym to się je 🙂
Jeśli lubisz poznawać i delektować się smakami potraw z różnych stron świata lub popróbować lokalnych przysmaków, przyrządzanych zazwyczaj według pradawnych, receptur i przy wykorzystaniu typowych dla nich technologii i jednocześnie sprawia Ci to przyjemność, to niewątpliwie możesz nazwać się poszukiwaczem smaku, a jeśli dodatkowo przemieszczasz się w celu dotarcia do tych wyjątkowych smaków to można śmiało mówić ze jesteś podróżnikiem kulinarnym uprawiającym turystykę kulinarną.
Turystyka kulinarna jest definiowana w bardzo różny sposób:
- jako gastronomia turystyczna , czyli podróżowanie, którego celem jest miejsce oferujące unikalną i różnorodną żywność
- turystyka żywnościowa, która polega na odwiedzaniu producentów żywności, wytwórni różnego typu, festiwali i festynów związanych z żywnością, targów żywności, restauracji, z zamiarem zapoznania się ze smakiem potraw, produktów, jakie je wyróżniają. Jeśli chcesz być na bieżąco z ważniejszymi wydarzeniami kulinarnymi to polecam śledzić zakładkę wydarzenia lub zapisać się na fun page na fb.
- ogólnie jako turystyka kulinarna, która dotyczy nie tylko konsumpcji, ale także studiowania przepisów, uczestniczenia w przygotowaniu potraw, zapoznawania się z kuchnią, ze stylem życia lokalnych społeczności i z szeroko rozumianymi tradycjami żywienia. Jeśli chcesz rozpocząć od studiowania przepisów i wdrażania ich w życie to polecam zacząć od listy przepisów lub informacji o produktach, które moim zdaniem warte są uwagi.
Poniżej znajdziesz wybrane z nich. Zapraszam do lektury 🙂
Turystyka kulinarna! Z czym to się je?
Targi WorldFood Warsaw 2016 już za nami
Żarcie na kółkach sezon 2016 otwarty
Czym obdarowują się w Walentynki Japończycy i Koreańczycy?
Międzynarodowy Zielony Tydzień w Berlinie 15-24 styczeń 2016
Poznaj historię pierników w Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu
Słodkości na Jarmarku Bożonarodzeniowym we Frankfurcie
Jarmark Bożonarodzeniowy we Frankfurcie