Podaję przepis na Kisiel marchwiowo-jabłkowy. Jest to dobry pomysł na wartościowy posiłek warzywno-owocowy dla twojego niemowlaka lub starszego dziecka. Testowałam go również na dorosłych, też im smakowało 🙂
Produkt bezglutenowy
Składniki
Składniki do soku:
- 2 jabłka
- 3 marchewki
- 5 winogron
Składniki do kisielu:
- 200 ml soku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Instrukcja
Przygotowanie soku:
- Z jabłek usunąć jedynie gniazda nasienne, marchew obrać.
- Jabłka, marchew i winogrona umyć.
- Wycisnąć z nich sok. Ja używam do tego wyciskarki lecz może byc też sokowirówka.
Przygotowanie kisielu:
- Sok podzielić na dwie porcje po 100 ml, jedną zagotowujemy, a w drugiej rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
- Do gotującego się soku wlewamy sok wymieszany z mąką i energicznie mieszamy do uzyskania konsystencji kisielu.
Uwagi:
Sok marchwiowo-jabłkowy jest sokiem przecierowym, więc jest on sam z siebie dość gęsty, zamiast niego można użyć soku jabłkowego przecierowego lub skorzystać z gotowych soków przecierowych, ale ja zachęcam jednak do samodzielnego przygotowania soku. Jest to też świetny pomysł na przemycenie dziecku warzyw np. w postaci marchewki.
Smacznego!
1 Comment