Jest to przepis bardzo prosty, będący bazą do przygotowania owsianki, który można według upodobań modyfikować poprzez np. dodatek mleka, zamiast wody lub równych objętości mleka i wody oraz najróżniejszych dodatków np. świeżych lub suszonych owoców, musów owocowych, konfitur, orzechów, pestek, przypraw np. cynamonu, kardamonu (jeśli chcesz je stosować dla dziecka upewnij się, czy dany dodatek jest odpowiedni dla jego wieku).
Ja obecnie stosuję przepis na owsiankę na wodzie z dodatkiem moreli, gdyż w ten sposób przygotowaną owsiankę podaję swojemu 8 miesięcznemu i 2,5 rocznemu synowi oraz sama jem ją na śniadanie. Cóż za oszczędność czasu 🙂 gdy podczas jednego gotowania mogę przygotować pożywne i wartościowe śniadanie dla niemowlaka, starszego syna i dla siebie 🙂 Natomiast gdy maluch będzie miał już skończony rok, to na pewno powrócę do wersji z dodatkiem mleka krowiego pełnego 3,2% (podawanie dziecku mleka krowiego zalecane jest po ukończeniu 1 roku życia).
Dlaczego owsianka, a nie kaszka z torebki? Owszem, czasem stosuję też kaszki z torebki bo można je przygotować szybko i w każdych warunkach, potrzebujesz tylko ciepłej przegotowanej wody, ale gdy jesteś w domu, myślę, że warto poświęcić chwilę by przygotowac dziecku owsiankę.
Kaszki z torebki w większości są z dodatkiem mleka modyfikowanego. Ja karmię piersią, więc nie mam potrzeby podawania dziecku mleka modyfikowanego, a głównym celem kaszki zbożowej jest dostarczenie dziecku produktu zbożowego, natomiast bez mleka modyfikowanego, smak kaszki nie byłby tak atrakcyjny dla dziecka :), więc w tej kaszce jest stosowany. I tak zauważyłam duży postęp u firm produkujących kaszki, bo niektóre z nich zaprzestały dodawania cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego do kaszek, o czym informują klienta na opakowaniu podając, że jest to produkt bez dodatku cukru. Jeśli już kupujecie gotowe kaszki to proszę zwracajcie na to uwagę i kupujcie te bez dodatku cukru. Te kaszki w smaku są lekko słodkie, a słodycz zawdzięczają laktozie czyli cukrowi mlecznemu. Więc chcąc nie chcąc, mleko modyfikowane producenci stosują w kaszkach po to, by dobrze smakowały.
Na marginesie uważam, że jest to skandal, że niektóre firmy do produktów przenaczonych dla niemowląt i dzieci (oficjalna nazwa to żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego) dodają cukier, podczas gdy z drugiej strony edukują mamy aby nie przyzwyczajać dzieci do smaku słodkiego. Będąc na zakupach proszę sprawdzajcie etykiety bo cukier jest dodawany np. do napojów, deserków, jogurcików, ciasteczek, herbatek, kaszek, obiadków przeznaczonych dla niemowlaków i starszych dzieci.
W kaszce z torebki oprócz mleka modyfikowanego stosowane są składniki mineralne w celu jej wzbogacenia, spośród których najważniejsze dla Twojego dziecka jest żelazo.
Ja przepis na owsiankę polecam nie bez powodu z morelą suszoną. Jest ona bowiem najlepszym zródłem żelaza. Kolejnym owocem, który możesz zastosować jest śliwka suszona, ale w porównaniu do moreli ma o ona o połowę mniej żelaza.
Dlatego jeszcze raz polecam owsiankę z morelą, bo jest na wodzie i jest pełnowartościowym produktem zbożowym, będącym źródłem węglowodanów, białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), rozpuszczalnego błonnika, witamin i składników mineralnych, takich jak cynk, żelazo i wapń. Ponadto dodatek moreli do owsianki zwiększa w nim zawartość żelaza i poprawia smak 🙂
Pamiętajcie tylko aby kupić płatki owsiane zwykłe pełnoziarniste (są najmniej przetworzone), a nie przetworzone górskie lub błyskawiczne.
Pamiętajcie tylko aby kupić płatki owsiane zwykłe pełnoziarniste (są najmniej przetworzone), a nie przetworzone górskie lub błyskawiczne.
Niestety owsianka jest produktem zawierającym gluten więc osoby chorujące na celiakię, nie powinny jej spożywać.
Trudność: łatwe
Ilość: 2-3 porcje
Przygotowanie: 10-15 min
Składniki
- 500 ml wody
- 60 g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 5 suszonych moreli sparzonych
Instrukcje
- Do gotującej się wody wsyp płatki owsiane i gotuj około 10 minut, do momentu aż płatki zmiękną.
- Następnie dodaj sparzone wcześniej suszone morele i zmiksuj na największych obrotach na delikatną papkę.
- Owsianka będzie wyglądała na lekko płynną, ale po chwili zgęstnieje.
Instrukcja na Thermomix
Do naczynia wsyp płatki i wlej wodę. Gotuj 8 min/ temp.100° C/ obr. 2.
Następnie dodaj sparzone suszone morele i zmiksuj na delikatną papkę 15 s./obr. 6
Uwielbiam owsiankę, szczerze polecam ten przepis!