Jarmuż z kaszą jaglaną i jajkiem

Dziś polecam na obiad jarmuż z kaszą jaglaną i sadzonym jajkiem. Jarmużu warto poszukać na przy-osiedlowych bazarkach z warzywami. Ja w takich miejscach go kupuję.

Wystarczy parę liści jarmużu by przygotować zdrową i smaczną potrawę.
O właściwościach jarmużu napiszę w kolejnych wpisach.
Przepis na tą potrawę znalazłam na kwestiasmaku.com i lekko go zmodyfikowałam.
 
Jarmuż z kaszą jaglaną

Trudność: łatwe

Ilość: 2 porcje
Przygotowanie: 15 min

Składniki

  • 3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 8 liści jarmużu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • masło lub oliwa do smażenia
  • parmezan lub ser kozi
Instrukcja
  1. Kaszę ugotować w następujący sposób. Do garnka wsypać kaszę i wlać 1 i 1/2 szklanki wody, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 7 – 9 minut do czasu aż kasza wchłonie całą wodę i lekko zmięknie.
  2. Jarmuż wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 4 minuty, następnie odcedzić i usunąć twarde części liści, resztę pokroić na mniejsze kawałeczki.
  3. Na patelni roztopić łyżkę masła/oliwy i zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać kaszę, rozdrobnić ją na patelni i smażyć razem przez około 2-3 minuty, następnie dodać jarmuż smażyć jeszcze przez minutę. Doprawić przyprawami do smaku.
  4. Na oddzielnej patelni usmażyć na maśle jajka sadzone i doprawić przyprawami. Można też dodać jajka do kaszy i je wymieszać razem z kaszą i jarmużem i poczekać, aż się zetną, ale położone sadzone jako na kaszy wygląda dużo bardziej estetyczniej i smakowiciej.
  5. Na koniec posypać potrawę płatkami parmezanu lub kawałkami koziego sera według upodobań.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.