Dziś polecam na obiad jarmuż z kaszą jaglaną i sadzonym jajkiem. Jarmużu warto poszukać na przy-osiedlowych bazarkach z warzywami. Ja w takich miejscach go kupuję.
Wystarczy parę liści jarmużu by przygotować zdrową i smaczną potrawę.
O właściwościach jarmużu napiszę w kolejnych wpisach.
Przepis na tą potrawę znalazłam na kwestiasmaku.com i lekko go zmodyfikowałam.
Jarmuż z kaszą jaglaną
Ilość: 2 porcje
Przygotowanie: 15 min
Przygotowanie: 15 min
Składniki
- 3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 8 liści jarmużu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
- masło lub oliwa do smażenia
- parmezan lub ser kozi
Instrukcja
- Kaszę ugotować w następujący sposób. Do garnka wsypać kaszę i wlać 1 i 1/2 szklanki wody, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 7 – 9 minut do czasu aż kasza wchłonie całą wodę i lekko zmięknie.
- Jarmuż wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 4 minuty, następnie odcedzić i usunąć twarde części liści, resztę pokroić na mniejsze kawałeczki.
- Na patelni roztopić łyżkę masła/oliwy i zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać kaszę, rozdrobnić ją na patelni i smażyć razem przez około 2-3 minuty, następnie dodać jarmuż smażyć jeszcze przez minutę. Doprawić przyprawami do smaku.
- Na oddzielnej patelni usmażyć na maśle jajka sadzone i doprawić przyprawami. Można też dodać jajka do kaszy i je wymieszać razem z kaszą i jarmużem i poczekać, aż się zetną, ale położone sadzone jako na kaszy wygląda dużo bardziej estetyczniej i smakowiciej.
- Na koniec posypać potrawę płatkami parmezanu lub kawałkami koziego sera według upodobań.
Smacznego!