Czy bombonierki muszą być zawsze z czekoladą, być słodkie wręcz przesłodzone i czy musimy mieć zawsze wyrzuty sumienia po ich zjedzeniu?
Podaję Wam przepis na domową bombonierkę, aby się nie zasłodzić, a zjeść coś słodkiego i dodatkowo pożywnego i zrobić to z czystym sumieniem
Przepis ten jest świetną alternatywą dla czekoladek i słodyczy. Sprawdzi się zarówno na przyjęciu dla dorosłych jak i dzieci. Kulki te możesz przygotować razem z dzieckiem i podać mu jako deser.
Domowa bombonierka
Trudność: łatwe
Ilość: około 30 sztuk
Przygotowanie: około 25 min
Składniki
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- garść migdałów
- garść suszonych śliwek
- garść suszonych moreli
- garść suszonej żurawiny
Do obtaczania: ziarna sezamu, cynamon, wiórki kokosowe, mąka z orzechów, płatki migdałów, itp
Instrukcja
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej lepkiej masy. Można blendować dłużej jeśli nie chcecie aby były widoczne i wyczuwalne kawałki orzechów. Ja jednak wolę czuć drobinki orzechów podczas ich jedzenia.
- Masę następnie wykładamy na talerz lub blat i formujemy regularne drobne kulki. Można je jeszcze obtoczyć w posypce z ziaren sezamu, wiórków kokosowych, mąki z orzechów, płatków migdałów lub cynamonu.
Instrukcja na Thermomix
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu. Miksujemy 30 s / obr poz. 10. Masę wyjmujemy z naczynia i formujemy z niej kulki, które następnie można obtoczyć w posypce z ziaren sezamu, wiórków kokosowych, mąki z orzechów, płatków migdałów lub cynamonu.
Smacznego!