Potocznie nazywane „mleko” migdałowe jest napojem roślinnym i jedną z alternatyw dla mleka krowiego.
Napoje roślinne możesz otrzymywać z różnego rodzaju produktów pochodzenia roślinnego np.: wszelkiego rodzaju orzechów, ryżu, płatków owsianych, soi.
Jednym z najsmaczniejszych, moim zdaniem jest mleko z migdałów i dlatego chciałabym Wam podać przepis na ten prosty do przygotowania napój.
Można kupić również gotowe napoje roślinne. Lecz 1 litr napoju migdałowego kosztuje około 15 złotych, natomiast za migdały potrzebne do przygotowania domowego mleka migdałowego zapłacisz około 5 zł, a Twoje mleko nie będzie pasteryzowane i dodatkowo dosładzane. Ja polecam zrobienie świeżutkiego mleka samemu. Więc do dzieła.
Domowe mleko migdałowe
Trudność: łatwe
Ilość: 0,6 litra
Przygotowanie: ok.10 min (8 h namaczania)
Produkt bezglutenowy
Produkt bezglutenowy
Składniki
- 1 szklanka migdałów
- 3 szklanki wody (ja używam filtrowanej i przegotowanej)
- potrzebna będzie też gaza (do kupienia w aptece) lub pieluszka tetrowa
Instrukcja
- Migdały zalać wrzątkiem. Po ok.10 min. migdały przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Można przygotować też mleko z migdałów nieobranych ze skórki, ale skórka nie jest najwartościowszym składnikiem migdałów, a dodatkowo powoduje, że mleko z nich przygotowane może mieć gorzkawy smak. Ponadto otrzymany z nich twarożek migdałowy, też nie jest najsmaczniejszy. Więc ja polecam je obrać.
- Obrane migdały zalewamy wodą filtrowaną i odstawiamy na noc lub 8 h.
- Po tym czasie zlewamy wodę i migdały wrzucamy do robota kuchennego z ostrymi nożami lub wysokiego urządzenia blendującego. Wlewamy 1 szklankę wody i blendujemy na wysokich obrotach. Wyjdzie nam wtedy gęsta pulpa.
- Zgarniamy pulpę z boków naczynia do jego środka. Wlewamy kolejne 2 szklanki wody i blendujemy.
- Otrzymane mleko przelewamy przez sitko wyścielone gazą, tak aby oddzielić cząstki migdałów od mleka. Następnie odciskamy twarożek migdałowy przez gazę, tak aby jak najwięcej mleka i śmietanki przeszło do mleka. W ten sposób uzyskujemy „mleko” migdałowe i „twarożek” migdałowy. Przepisy na twarożek migdałowy do naleśników podam w kolejnym wpisie.
- Jeśli chcesz możesz migdały wymieszać od razu z 3 szklankami wody, ale jeśli zrobisz to stopniowo to do mleka przejdzie więcej składników odżywczych z migdałów i uzyskasz bardziej kremowe i śmietankowe mleko. Ponadto możesz je jeszcze rozcieńczyć jedną szklanką jeśli ten smak będzie dla Ciebie za intensywny.
- Mleko przechowujemy w lodówce do 48 h, potem może zacząć kwaśnieć. Może się ono również rozwarstwiać. To nic, wystarczy napój zamieszać i jest gotowe.
- Jeśli lubisz słodkie mleko, to możesz dodać do blendowania daktyle lub miód. Ja mleka nie dosładzam.
Odcedzanie na sitku |
Odciskanie twarożku |
Odciśnięty twarożek |
Gotowe mleko |
Gotowy twarożek |
Instrukcja na Thermomix
- Migdały zalać wrzątkiem. Po ok.10 min. migdały przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
- Obrane migdały zalewamy wodą filtrowaną i odstawiamy na noc lub 8 h.
- Po tym czasie zlewamy wodę i migdały wrzucamy do Thermomixa. Wlewamy 1 szklankę wody i miksujemy 25 s/obr. poz. 8. Wyjdzie nam wtedy gęsta pulpa.
- Zgarniamy pulpę z boków naczynia do jego środka. Wlewamy kolejne 2 szklanki wody i miksujemy 10 s/obr. poz. 8.
- Otrzymane mleko przelewamy przez sitko wyścielone gazą, tak aby oddzielić cząstki migdałów od mleka. W ten sposób uzyskujemy „mleko” migdałowe i „twarożek” migdałowy.
Smacznego!
1 Comment