Aby przygotować serek migdałowy, potrzebny jest nam „twarożek” migdałowy, który otrzymujemy podczas przygotowywania mleka migdałowego.
Z twarożku migdałowego można przygotować kulki bakaliowe, użyć go do przygotowania spodu do sernika z nerkowców, lub zmieszać go z daktylami i mlekiem migdałowym i przygotować pyszny i szybki serek do naleśników.
Domowy serek migdałowy
Trudność: łatwe
Ilość: ok. 10 porcji
Przygotowanie: ok. 5 min
Produkt bezglutenowy
Składniki
- 85-110 g twarogu z migdałów
- 5 daktyli wydrylowanych i sparzonych
- 5 łyżek mleka migdałowego
Instrukcja
- Twarożek przygotowujemy według przepisu na mleko migdałowe.
- Twarożek umieszczamy w naczyniu i dodajemy do niego wydrylowane i sparzone wcześniej daktyle oraz 5 łyżek mleka migdałowego.
- Wszytko dokładnie miksujemy blenderem lub robotem kuchennym na dużych obrotach.
- Serek jest już gotowy i można nim przekładać naleśniki. Na zdjęciu serek w naleśniku bezglutenowym 🙂
Instrukcja na Thermomix
- Twarożek przygotowujemy według przepisu na mleko migdałowe.
- Twarożek umieszczamy w naczyniu Thermomixa i dodajemy do niego wydrylowane i sparzone wcześniej daktyle oraz 5 łyżek mleka migdałowego.
- Wszytko dokładnie miksujemy 25 s/obr poz. 5.