Chleb na zakwasie przygotowuję minimum raz na tydzień. Chleb ten utrzymuje świeżość do tygodnia. Ma wspaniały smak i długo pozostaje wilgotny.
Przepis dostałam od koleżanki Moniki, której jestem za niego bardzo wdzięczna, został on przeze mnie lekko zmodyfikowany i po modyfikacjach traktuje go jako przepis bazowy. Co jakiś czas w zależności od zachcianek moich lub rodziny, przygotowuję ten chleb z dodatkiem np. suszonych pomidorów lub wersję na słodko ze śliwkami suszonymi lub z orzechami.
Serdecznie zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu i przerzucenia się z pieczenia chlebów na drożdżach, na bardziej wartościowe odżywczo chleby na zakwasie.
Domowy chleb na zakwasie
Trudność: łatwe
Ilość: 1 chleb
Przygotowanie: 5 min (odstawienie do wyrośnięcia na 12 h)
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki zakwasu
- 1/2 szklanki otrąb pszennych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1 szklanka letniej wody z rozpuszczoną łyżką miodu
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli gruboziarnistej
- 1 łyżeczka kminku
Instrukcja
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
- Odłożyć 3/4 szklanki surowego ciasta na zakwas. Zakwas ten przełożyć do słoika, tak aby pozostało w nim 1/3 wolnego miejsca.
- Zakwas przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce minimum 4 dni lecz nie dłużej niż 10 dni. W ciągu tych 10 dni najlepiej przygotować z niego kolejny chlebek.
- Podłużną foremkę wyłożyć pergaminem i włożyć do niej ciasto do 2/3 wysokości.
- Przykryć szczelnie folią spożywczą lub umieścić w spożywczym worku foliowym.
- Tak przygotowane ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 12 h.
- Po tym czasie piec chlebek 1h i 20 min w temp. 180’C.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia można wierz chleba posmarować wodą lub oliwą.
- Po wyjęciu z pieca chleb pozostawić do wystygnięcia.
Instrukcja na Thermomix
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym i dokładnie wymieszać 2 min/obr. poz. Interwał.
- Odłożyć 3/4 szklanki surowego ciasta na zakwas. Zakwas ten przełożyć do słoika, tak aby pozostało w nim 1/3 wolnego miejsca.
- Zakwas przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce minimum 4 dni lecz nie dłużej niż 10 dni. W ciągu tych 10 dni najlepiej przygotować z niego kolejny chlebek.
- Podłużną foremkę wyłożyć pergaminem i włożyć do niej ciasto do 2/3 wysokości.
- Przykryć szczelnie folią spożywczą lub umieścić w spożywczym worku foliowym.
- Tak przygotowane ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 12 h.
- Po tym czasie piec chlebek 1h i 20 min w temp. 180’C.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia można wierz chleba posmarować wodą lub oliwą.
- Po wyjęciu z pieca chleb pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
#chlebnazakwasie #chlebpszennozytni #chleb #domowychleb
1 Comment