Czy macie ochotę na prawdziwy chrzan, który nie zawiera cukru, octu, oleju, kwasu cytrynowego (regulatorów kwasowości), skrobi modyfikowanej kukurydzianej, mleka w proszku, soli, gumy guar (stabilizator), pirosiarczynu sodu (przeciwutleniacz) czyli składników, które znajdziecie w chrzanie sklepowym? Jeśli tak, to namawiam do przygotowania domowego chrzanu. Wtedy poczujecie moc jaka drzemie w tym korzeniu. Już przestaniecie zachwalać wasabi, tylko zaczniecie używać naszego rodzimego chrzanu, który „inhaluje i zwala z nóg” 🙂
Domowy chrzan tarty
Trudność: łatwe
Ilość: 500 g
Przygotowanie: 10 min
Produkt bezglutenowy
Składniki
- 250 g chrzanu obranego (sugeruję kupić około 350-400 g)
- 1 cytryna bez skórki i pestek
- 1,5 szklanki zimnej wody
Instrukcja
- Wodę schłodzić.
- Chrzan umyć, obrać, pokroić na drobne kawałki ok 1 cm i wrzucić do robota kuchennego z opcją siekania i rozdrabniania lub miksera kielichowego.
- Następnie dodać 1 szklankę wody, pokrojoną cytrynę (bez skórki i pestek) i rozdrobnić do uzyskania jednolitej masy.
- Zebrać masę chrzanową ze ścianek naczynia, dodać 0,5 szklanki wody i miksować do uzyskania kremowej konsystencji.
- Uwaga! Proszę ostrożnie nachylać się nad naczyniem z chrzanem bo aromat jest bardzo intensywny 🙂
- Gotowy chrzan przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce.
Instrukcja na Thermomix
- Wodę schłodzić.
- Chrzan umyć, obrać, pokroić na drobne kawałki ok 1 cm i wrzucić do naczynia miksującego.
- Następnie dodać 1 szklankę wody, pokrojoną cytrynę (bez skórki i pestek) i rozdrobnić 1 min/ obr poz 8, do uzyskania jednolitej masy.
- Zebrać masę chrzanową ze ścianek naczynia, dodać 0,5 szklanki wody i ponownie miksować 1 min/ obr poz 8, do uzyskania kremowej konsystencji.
- Uwaga! Proszę ostrożnie nachylać się nad naczyniem z chrzanem bo aromat jest bardzo intensywny 🙂
- Gotowy chrzan przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce.
Do dzieła 🙂
#chrzan #chrzandomowy #chrzantarty