Chcesz wiedzieć, co dzieje się w organizmie podczas przełączania się z żywienia konwencjonalnego na ekologiczne? Otóż można obniżyć poziom pozostałości pestycydów w swoim organizmie.
Instytut Badań Środowiska IVL w Szwecji na zlecenie Coop Sverige AB, właściciela sieci supermarketów przeprowadził badanie, którego celem było określenie narażenia ludzi na pestycydy pochodzące z żywności poprzez zmianę diety z konwencjonalnej na ekologiczną.
Badania przeprowadzono na rodzinę z trójką dzieci, która zazwyczaj nie je żywności ekologicznej. Rodzina na początku badania spożywała tylko żywność konwencjonalną, natomiast w drugiej części badania musiała spożywać jedynie żywność pozyskiwaną metodami ekologicznymi.
Od wszystkich członków rodziny przez wszystkie etapy badania pobierano próbki moczu, w którym analizowano zawartość pestycydów.
Wyniki badania jasno wykazują, że niektóre środki ochrony roślin są wchłaniane przez organizm poprzez dietę, a wybór produktów organicznych umożliwia ograniczenie lub wyeliminowanie spożycia tych substancji chemicznych z żywnością.
Stężenia pozostałości pestycydów w okresie gdy rodzina spożywała żywność ekologiczną zmniejszyły się średnio o współczynnik 6,7 w porównaniu z okresem, gdy spożywała ona tradycyjnie uprawianą żywności. Szczególnie widoczne jest to u dzieci, które miały niższe stężenia pestycydów w okresie żywienia się ekologiczną żywnością.
Poziomy większości, ale nie wszystkich badanych pestycydów spadły również u dorosłych.
Raport z przeprowadzonych badań pilotażowych pt. „Narażenie ludzi na pestycydy z żywności” możesz znaleźć tutaj
Zachęcam również do obejrzenia poniższego filmu.
A Wy co o tym myślicie? Czy uważacie żywność ekologiczną za lepszą, zdrowszą od konwencjonalnej?
#pestycydy #pestycydywzywnosci #zywnoscekologiczna #zywnosctradycyjna #zywnosckonwencjonalna