W poprzednim wpisie Pestycydy pochodzące z żywności. Jak je ograniczyć lub wyeliminować? przytoczyłam jedne z wielu wyników badań, które jasno wykazują, że niektóre środki ochrony roślin są wchłaniane przez organizm poprzez dietę, a wybór produktów organicznych umożliwia ograniczenie lub wyeliminowanie spożycia tych substancji chemicznych z żywnością.
Environmental Working Group (EWG – Grupa Robocza ds Środowiska) co roku przeprowadza badania na podstawie, których ustala listę warzyw i owoców o najwyższym stężeniu pestycydów.
Poniżej przedstawiam Wam wykaz warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami wg badań EWG. Listę rozpoczynają jabłka, w których stężenie pestycydów było najwyższe.
Parszywa 14. Warzywa i owoce najbardziej zanieczyszczone pestycydami:
- Jabłka
- Brzoskwinie
- Nektarynki
- Truskawki
- Winogrona
- Seler
- Szpinak
- Czerwona papryka
- Ogórki
- Pomidory koktajlowe
- Ziemniaki
- Groszek
- Ostra papryczka
- Jarmuż
Warto więc w miarę możliwości kupować ekologiczne odpowiedniki tych produktów lub kupować owoce i warzywa bez certyfikatu lecz od zaufanego rolnika. Jego jabłka o mało regularnych kształtach lub z widocznym robakiem może wyglądają mniej perfekcyjne, lecz zdecydowanie Twój organizm będzie Ci za nie dużo bardziej wdzięczny.
W kolejnym poście przedstawię listę owoców i warzyw najmniej skażonych pestycydami.
Do zobaczenia!
Źródło: www.ewg.org
#pestycydywzywnosci #najbardziejzanieczyszczonewarzywaiowoce #zanieczyszoneowoce #zanieczyszczonewarzywa #pestycydywowocach #pestycydywwarzywach
1 Comment