Churros con chocolate to jeden z deserów chociaż Hiszpanie często jedzą go na śniadanie lub traktują jako przekąskę.
Churros to takie nasze tłuste pączki, tylko że mają kształt pręta o przekroju w kształcie gwiazdki. Ciasto dozowane jest szprycą i smażone na głebokim tłuszczu, następnie serwowane posypane cukrem w towarzystwie gorącej czekolady. Mniam, tłuściutkie, słodziutkie, chrupiące istna bomba kaloryczna.
Składniki na churros:
- Mąka pszenna
- Woda
- Masło
- Cukier
- Jajka
- Olej
No i jeśli chcemy go jeść jak rasowi Hiszpanie to churros przed zjedzeniem należy zanużyć w gorącej, gęstej czekoladzie. Ostrzegam kombinacja uzależniająca?.
Na temat ich czekolady powinnam napisać oddzielny post bo jest cudowna.
To zdjęcie zostało zrobione w Churreria (tak nazywa się miejsce, które oferuje takie smakołyki) przy Mercado Central w Walencji. Zjecie tam na pewno świeżutkie churrosy bo ruch mają tam ogromny.
Smakujcie!!!