Jeśli chcielibyście wiedzieć jakich naturalnych zamienników używać zamiast cukru to zachęcam do przeczytania artykułu „Syropy i melasy jako naturalne zamienniki cukru”, który ukazał się w 1 numerze Przemysłu Spożywczego.
Streszczenie artykułu znajdziecie poniżej
Przedstawiono charakterystykę najpopularniejszych naturalnych zamienników cukru spożywczego – sacharozy, takich jak: melasa karobowa, melasa z buraka cukrowego i trzciny cukrowej, syrop daktylowy, syrop z agawy, syrop klonowy, syrop i cukier kokosowy. Opisano i porównano ich właściwości. Wykazano, że poszczególne syropy i melasy charakteryzują się dość zróżnicowaną siłą słodzącą, wartością energetyczną, indeksem glikemicznym oraz właściwościami prozdrowotnymi, a ich znajomość może być pomocna przy właściwym ich wykorzystaniu jako zamienników cukru stołowego, zwłaszcza przez diabetyków. Ze względu na ich znacznie niższy indeks glikemiczny w porównaniu z sacharozą. Najbardziej w tej grupie polecane są: melasa karobowa, syrop klonowy, syrop z agawy, syrop i cukier kokosowy.
Syropy i melasy jako naturalne zamienniki cukru – Katarzyna Świąder, Agnieszka Trybuła, Dominika Średnicka-Tober, Ewelina Hallmann
Artykuł można pobrać na stronie wydawnictwa