Dla tych, który nie zdążyli przygotować ciasta na pierniki 6-tygodniowe, na pocieszenie podaję przepis na domową przyprawę korzenną, którą możesz dodać do przygotowania pierników ekspresowych lub świątecznej kawy.
Zachęcam Cię do przygotowania przyprawy piernikowej samemu, gdyż w sklepowych mieszankach niestety bardzo często stosowany jest dodatek cukru, maltodekstryny lub mąki, a przygotowując ją samemu masz pewność otrzymania prawdziwej przyprawy.
W skład przyprawy piernikowej wchodzą przyprawy zaliczane do przypraw korzennych to jest cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, czarny pieprz i anyż.
Domowa wersja tej przyprawy jest bardzo aromatyczna i intensywna. Podczas jej przygotowywania cały dom wypełnia wspaniały, świąteczny aromat.
Trudność: łatwe
Ilość: około 300 ml
Przygotowanie: 20 min
Składniki
- 40 g kory cynamonu
- 25 g imbiru sproszkowanego
- 20 g goździków całych
- 15 g ziaren kardamonu
- 15 g gałki muszkatołowej sproszkowanej
- 10 g ziaren ziela angielskiego
- 5 g ziaren czarnego pieprzu
- 5 g gwiazd anyżu
Instrukcja
- Nastawić piekarnik na 140°C.
- Przyprawy odważyć i wyłożyć na blachę i podsuszyć 10 min w temp. 140°C.
- Następnie wystudzić.
- Przyprawy rozdrobnić w moździerzu, a następnie stopniowo w młynku do kawy lub wysokoobrotowym blenderze z ostrymi nożami.
- Przyprawę przesypać do szczelnego pojemnika.
- Stosować 1,5-2 łyżki przyprawy na 0,5 kg mąki.
Instrukcja na Thermomix
- Nastawić piekarnik na 140°C.
- Przyprawy odważyć i wyłożyć na blachę i podsuszyć 10 min w temp. 140°C.
- Następnie wystudzić.
- Przyprawy rozdrobnić w naczyniu miksującym 25 s/ obr poz 10.
- Przyprawę przesypać do szczelnego pojemnika.
- Stosować 1,5-2 łyżki przyprawy na 0,5 kg mąki.
Życzę Ci wspaniałej przygody!
#przyprawakorzenna #przyprawadopiernika #domowaprzyprawadopiernika