Instytut Żywności i Żywienia 19 stycznia 2017 roku uruchomił Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ). Na stronie internetowej NCEŻ znajdziecie wiarygodne i rzetelne informacje bazujące na aktualnych badaniach naukowych (polskich i światowych) oraz wiedzy ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej powstało z inicjatywy Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach projektu ,,Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”, znanego szerzej pod nazwą Zachowaj Równowagę, realizowanego w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW).
Działalność NCEŻ ma pomóc Polakom zachować formę i uzyskać optymalny stan zdrowia, poprzez wdrożenie do codziennego życia zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
Na stronie znajdziesz m.in. aplikacje na smartfony, filmy video, a także broszury czy konkretne propozycje jadłospisów. Eksperci NCEŻ wyjaśniają też na stronie, jak i dlaczego warto czytać
i porównywać etykiety produktów spożywczych oraz w jaki sposób zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób dietozależnych, które dotykają coraz większą liczbę Polaków. Doradzają także, jak zadbać o prawidłową dietę dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów.
Polecam stronę www.ncez.pl jako rzetelne i wiarygodne źródło informacji na temat żywności, żywienia i zdrowego stylu życia.
Źródło: www.izz.waw.pl
ZapiszZapisz