Batony energetyczne

Wracając do tematu produktów dla sportowców lub osób aktywnych przygotowałam tym razem przepis na batony energetyczne, które polecam stosować po wysiłku fizycznym.

 Na zdjęciu są dwie wersje. Jedna to batony energetyczne obtaczane w kakao, a druga wersja lekko orzeźwiająca w proszku owocowym. Ja użyłam suszonym malin (liofilizat mi się skończył), które następnie zmieliłam w młynku do kawy, ale polecam kupić liofilizaty owocowe np. proszek z czarnej porzeczki, jagód lub malin i obtoczyć w nich batony.
Batony energetyczne
Trudność: łatwe
Ilość: 8 porcji
Przygotowanie: ok 5 minut (przechowywanie 1h)
Produkt bezglutenowy
Składniki
  • 1 szklanka suszonych daktyli (pełna)
  • 0,5 szklanki suszonych moreli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • surowe kakao lub proszek owocowy do obtaczania
Instrukcja
  1. Daktyle wypestkować.
  2. Daktyle wraz z morelami, siemieniem lnianym i nasionami chia zblendować na jednolitą masę.
  3. Masę przełożyć na papier śniadaniowy, uformować w prostokąt i włożyć do zamrażarnika na 1 godzinę.
  4. Nastepnie masę pokroić na batony.
  5. Batony obtoczyć w kakao lub w proszku owocowym.
  6. Przechowywać w lodówce.
#batonenergetyczny #energia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.