Czy można zrobić ciastka bez cukru, maki, a nawet jajek. Okazuje się, że dla chcącego nic trudnego 🙂 I może nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, ale za to są smaczne. Mai na diecie bezmlecznej, bezglutenowej i bezjajecznej oraz nam wszytko-jedzącym bardzo smakowały. Poza tym są łatwe w przygotowaniu i szybko się pieką.
Ciastka z amarantusem bez cukru, mąki i jajek
Trudność: łatwe
Ilość: 12 porcji
Przygotowanie: około 10 min
Produkt bezglutenowy
Składniki
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki wrzątku
- 2 szklanka popingu z amarantusa (amarantus ekspandowany)
- 2 łyżki miodu
Instrukcja
- Piekarnik nastawić na 180˚C.
- Siemię lniane zmielić na mąkę i przełożyć do oddzielnej miski.
- Zmielone siemię zalać wrzątkiem, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
- Napęczniałe i lekko przestudzone siemię zmieszać z amarantusem i miodem na jednolitą masę.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżką masę ciasta, formując z niej okrągłe ciasteczka.
- Piec ok. 20 minut.
- Następnie odczekać, aż ciastka lekko stwardnieją.
Smacznego!!!#ciastabezglutenowe #caistkabezmaki #ciastkabezcukru #ciastkabezjajek