Naszła mnie ostatnio ochota na tort, ale nie taki słodki, tylko na tor wytrawny z łososiem. Była ku temu okazja, spotkanie rodzinne. Dwa torty słodkie już były w menu, a ja chciałam sprawić przyjemność moim bliskim tym własnie tortem. Osób do testowania było sporo i zebrał on tylko i wyłącznie dobre recenzje, więc puszczam swój przepis w świat 🙂
Tort wytrawny z łososiem
Trudność: łatwe, ale wymagające
Ilość: około 20 porcji
Przygotowanie: około 60 min
Produkt z glutenem
Składniki
- 1 serek twarogowy naturalny, śmietankwoy np: philadelfia
- 1 serek twarogowy śmietankowy np: almette
- 1 serek twarogowy z chrzanem np: almette
- 1 jogurt grecki
- 200 g łososia wędzonego w plastrach
- 1,5 szklanki szpinaku
- 5 małych ogórków
- 1 pęczek rzodkiewki + 3 szt do przybrania
- 1 szklanka kiełków brokuła do przybrania
- 1 chleb tostowy pełnoziarnisty
Instrukcja
- Ogórki obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z 2 -3 łyżkami jogurtu i jedną łyżką serka philadelfia.
- Rzodkiewki zetrzeć na tarce i wymieszać z 2 -3 łyżkami jogurtu i jedną łyżką serka philadelfia.
- Tort układać warstwami.
- Pierwsza warstwa to 4 kromki chleba.
- Warstwę chleba smarujemy serkiem śmietankowym.
- Na to nanosimy masę z rzodkiewek (rzodkiewki z jogurtem i serkiem).
- Kolejne 4 kromki chleba.
- Warstwę chleba smarujemy serkiem śmietankowym.
- Na nią kładziemy liście szpinaku.
- Wewnętrzną warstwę chleba smarujemy serkiem śmietankowym, tak aby przyczepiała się do szpinaku.
- Zewnętrzną warstwę chleba smarujemy serkiem chrzanowym.
- Na nią nanosimy plastry łososia.
- Wewnętrzną warstwę chleba smarujemy serkiem chrzanowym, tak aby przyczepiała się do łososia.
- Zewnętrzną warstwę chleba smarujemy serkiem śmietankowym.
- Na to nanosimy masę z ogórków (ogórki z jogurtem i serkiem).
- Przykrywamy 4 kromkami chleba.
- Wierzch tortu oraz brzegi smarujemy serkiem philadelpfia.
- Boki tortu ozdabiamy kiełkami brokułu, a wierzch według upodobań.
- Wkładamy do lodówki na min. 0,5 h.
Smacznego!
#tort #tortinaczej #tortzlososiem #tortnaslono