Domowe ogórki małosolne

Naszła mnie ostatnio ochota na ogórki małosolne, mój smak który pamiętam z dzieciństwa. Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Ekspresowy do przygotowania przepis na domowe ogórki małosolne znajdziesz poniżej. Ja już swoje chrupałam na drugi dzień, ale najlepsze są trzeciego-czwartego dnia.

Domowe ogórki małosolne
Trudność: łatwe
Ilość: 10-12 ogórków
Przygotowanie: 5-10 min 
 
Składniki
  • 1 l wody
  • 10-12 ogórków małej lub średniej wielkości
  • 1 płaska łyżka soli niejeodowanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 pęczku koperku najlepiej z korzonkami
  • 3-4 liście wiśni*
  • korzeń chrzanu*

 

* jak nie macie to się nie martwcie ogórki też wyjdą, będą tylko mniej aromatyczne
Instrukcja
  1. Wodę ugotować.
  2. Do wrzątku dodać sól i dokładnie wymieszać.
  3. Ogórki umyć i umieścić w słoju (mój może nie wygląda, ale był dość spory).
  4. Do słoika wrzucić też ząbki czosnku, koperek i liście wiśni.
  5. Wszytko zalać wrzątkiem z solą.
  6. Słoik zamknąć i czekać min 2 doby na efektu tzn. pyszne ogórki

 

Smacznego!
#malosolne #ogorkimalosolne #ogorki

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.