Miałam przyjemność uczestniczyć wczoraj w III edycji Targów WorldFood Warsaw. Są to najważniejsze targi w Warszawie poświęcone sektorowi spożywczemu– od produkcji aż po wyrób końcowy i jego sprzedaż.
Na targach wystawiało się około 200 wystawców z całego świata, więc nie sposób było w ciągu jednego dnia zapoznać się ze wszystkimi oferowanymi produktami.
Targi były podzielone na sektory:
- WINE&SPIRITS – Sektor do prezentacji win, napojów spirytusowych i piwa
- INGREDIENTS WARSAW – Sektor dedykowany dostawcom przypraw, dodatków i aromatów do żywności
- FOODTECH WARSAW – Sektor dedykowany urządzeniom i maszynom do przetwórstwa spożywczego
- ECOFOOD WARSAW – Sektor dedykowany produktom organicznym i żywności certyfikowanej. Po raz pierwszy na targach.
Ponadto w poszczególnych sektorach prezentowały swoje produkty rożne kraje, np: Litwa
Duże stoisko poświęcone było konopiom i produktom z nich wytwarzanym, np herbaty, czekolady itp.
Ciekawostką były Snow ice, czyli lody w których widoczne są kryształy lodu.
Złoty medal zdobył produkt Aizdars- mieszanka nasion na kanapkę.
Było też stoisko z produktami FairTrade.
Można było spróbować mrożonego korzenia lotosu prosto z Chin.
Lub posmakować pralinek w posypkach z ziół i owoców.
Dużą ofertę prezentowały również firmy zajmujące się uprawą ziół.
Na targach nie zabrakło też producentów opakowań.
Można było też dowiedzieć się o właściwościach zdrowotnych wody kokosowej.
Duże stoisko zajmowały też tradycyjne produkty z Polski, takie jak np. oleje tłoczone na zimno.
Do następnego roku.
Szczegóły dotycząc produktów, które zwróciły moją szczególną uwagę podam Wam w kolejnym poście.
#targiworldfoodwarsaw #targizywnosci