Sernik według tego przepisu to obowiązkowe ciasto na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Moje koleżanki i znajome dziękują wielokrotnie za ten przepis, bo mówią że wprowadza w zachwyt wszystkich gości. Jeśli też chcesz sprawić nim przyjemność sobie i innym to zachęcam do skorzystania z tego przepisu.
Sernik jest wilgotny, kremowy, rozpuszczający się w ustach. Często stosuję różne dodatki do masy serowej, np płatki migdałów, żurawinę, skórkę pomarańczy, rodzynki, wiśnie. Sernik możesz też pokryć masą karmelową i posypać prażonymi płatkami migdałów lub orzechami włoskimi lub oblać go czekoladą. Inwencja twórcza zależy od Ciebie i Twoich upodobań.
Przepis na Sernik
Trudność: łatwe
Ilość: około 16 kawałków
Przygotowanie: około 10 min, pieczenie 1h
Składniki
- 8 jajek
- 200 g masła
- 250 g cukru pudru
- 50 g kaszy mannej
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 1 kg twarogu
- dodatki do masy serowej według upodobań rodzynki, migdały, itp
Instrukcja
- Białka ubijamy ze szczyptą soli i odstawiamy.
- Ucieramy żółtka z cukrem i masłem.
- Następnie do masy dodajemy stopniowo kolejne składniki i ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
- Masę delikatnie mieszamy z białkami i ulubionymi dodatkami. Następnie przelewamy do okrągłej formy do pieczenia.
- Pieczemy 1h, 180°C.
Smacznego!
#sernik #sprawdzonyprzepisnasernik