Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) podczas I Narodowego Kongresu Żywieniowego zaprezentowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która różni się od tej przygotowanej w 2009 roku, którą opisałam we wcześniejszym poście.
Co się zmieniło?
Najważniejsza zmiana to, że podstawę piramidy stanowią teraz warzywa i owoce zamiast przetworów zbożowych, które powędrowały na drugie miejsce. Tak więc podstawę naszej diety (co najmniej połowę, tego co jemy) powinny stanowić warzywa i owoce lecz we właściwych proporcjach to znaczy: 3/4 powinny stanowić warzywa i 1/4 owoce.
Zwraca się też uwagę na ograniczenie spożycia mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg i zachęca do jedzenia ryby, nasion roślin strączkowych i jaj.
Zaleca się unikanie cukru i słodyczy i zastępowanie tych słodkości owocami i orzechami.
Według zaleceń ekspertów IŻŻ nie powinno się dosalać potraw, a zamiast soli stosować zioła, które popoprawiają smak potraw i zawierają wiele cennych składników bioaktywnych. Powinno się również zwrócić uwagę na zawartość soli w produktach gotowych i kupować jedynie produkty z niską zawartością soli.
W nowej piramidzie podkreśla się również znaczenie aktywności fizycznej dla naszego zdrowia. Zaleca się codzienną aktywność fizyczną przez co najmniej 30-45 minut.
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej z 2016 roku jest m.in. odpowiedzią na zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i uwzględnia wyniki najnowszych badań naukowych oraz postęp w naukach medycznych.
Zasady Zdrowego Żywienia wg IŻŻ:
- Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 warzywa i 1/4 owoce.
- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem.
- Ograniczaj spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg. Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
- Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół, mają cenne składniki i poprawiają smak.
- Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
- Nie spożywaj alkoholu.
Resumując kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia jest aktywność fizyczna połączona z dietą opartą na warzywach, owocach i produktach zbożowych (czyli bogatych źródłach błonnika) z ograniczeniem czerwonego mięsa, cukru, tłuszczu i soli.
Autor: dr inż. Katarzyna Świąder,
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
Źródło zdjęcia: http://www.izz.waw.pl/
Żródłó: http://www.izz.waw.pl/
#PiramidaZdrowegoŻywieniaiAktywnościFizycznejz2016 #nowapiramidazywienia #piramidazywienia2016