Jarmark Bożonarodzeniowy we Frankfurcie to miejsce w którym można spróbować słodkości nie tylko typowych dla tego regionu, ale również słodkości z innych kuchni świata.
Niemieckim specjałem jest ciasto Stollen tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Jest to ciasto składające się głównie z orzechów, kandyzowanych owoców i marcepanu owiniętych ciastem drożdżowym. Przez Niemców często nazywany jest chlebkiem drożdżowym. Marcepan jest wykorzystywany też do przygotowywania innych przysmaków, np. świnek, kiełbasek marcepanowych lub czekoladowych słodkości, które prezentuję na poniższych zdjęciach.
Czekolad natomiast służy do przygotowywania narzędzi do majsterkowania, śrub, łożysk, podków, nożyczek itp., które można było kupić swoim majsterkowiczom pod choinkę.
Poza winem można było kupić kakao lub gorącą czekoladę.
Dla wielbicieli czekolady były stoiska, na których można było kupić owocowe szaszłyki w czekoladzie lub jabłka w czerwonym karmelu.
Nie zabrakło też stoisk ze słodziutkim miodem.
Innym tradycyjnym specjałem są precle. Można je było spróbować w wersji klasycznej lub oblane czekoladą lub obsypane serem.
Kolejnym specjałem są Köhlerkuss Schaum. Wafle z pianką oblane czekoladą. W smaku przypominają mi cieple lody z dzieciństwa, które rodzice kupowali mi zimą zamiast lodów tradycyjnych.
Nie zabrakło oczywiście waty cukrowej, popcornu i pierników.
Pierniki można było kupić pod każdą postacią
Na Jarmarku nie zabrakło też hiszpańskich smakołyków.Świeżo przygotowywany Churros cieszył się dużym powodzeniem.
Można było kupić też landrynki, szczególnie skandynawskie anyżówki i żelki typu Haribo.
Zapraszam Was w przyszłym roku na taką przedświąteczną przygodę 🙂
#jarmarkbozonarodzeniowy #jarmarkwniemczech #jarmarkwefrankfurcie #slodkosci #slodkosciwefrankfurcie