Tym razem w śniadaniowym menu, zamiast owsianki zagościła jaglanka. Przygotowałam ją na mleku kokosowym i podałam ze zmiksowanym mango i suszoną żurawiną. Bardzo pożywna, wręcz zapychająca 🙂 rozgrzewająca i smaczna – domownikom smakowała 🙂
Kasza jaglana na mleku kokosowym z mango
Trudność: łatwe
Ilość: 4-5 porcji
Przygotowanie: 30 min
Produkt bezglutenowy
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 400 ml mleka kokosowego (lub 2 szklanki wody z 3-4 kopiastymi łyżkami mleka kokosowego w proszku)
- 500 ml wody
- 250 g świeżego mango (można użyć mango mrożone, mango z syropu lub przecier z mango)
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- miód do smaku
Instrukcja
- Kaszę opłukać, przenieść do garnka.
- Dodać mleko kokosowe i wodę, a następnie gotować około 25 minut do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji i miękkości kaszy.
- Mango obrać, cząstki owocu rozdrobnić w blenderze do momentu uzyskania konsystencji przecieru lub użyć gotowego przecieru z mango.
- Kaszę nałożyć do miseczek, polać przecierem i posypać suszoną żurawiną.
- Można dosłodzić do smaku miodem, ale u nas nie było potrzeby.
- Podawać ciepłe.
Instrukcja na Thermomix
- Mango obrać, cząstki owocu rozdrobnić w naczyniu miksującym 10 min/obr poz 10. Można dodać odrobinę wody aby mango się ładnie zmiksowało. Przełożyć do oddzielnego naczynia. Umyć themomix.
- Kaszę opłukać, przenieść do naczynia miksującego.
- Dodać mleko kokosowe i wodę, a następnie gotować 25 minut /temp. 100’C/ obr poz 1. do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji i miękkości kaszy
- Kaszę nałożyć do miseczek, polać przecierem i posypać suszoną żurawiną.
- Można dosłodzić do smaku miodem, ale u nas nie było potrzeby.
- Podawać ciepłe.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten wpis to zapraszam na facebooka, gdzie na bieżąco informuję o nowych wpisach lub podziel się nim ze znajomymi.
#jaglanka #kaszajaglana #kaszajaglanazmlekiemkokosowym #mango #jaglankakokosowa #pudingjaglany