Domowe lody borówkowe

Mam nadzieję, że poprzednim wpisem narobiłam Wam smaku na lody 🙂
A jeśli macie ochotę to polecam samemu je zrobić. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na lody. Wersję z cukrem i bez jego dodatku.

Domowe lody borówkowe
Trudność: łatwe
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie: 5 min (mrożenie owoców około 4 h) 
 
Domowe lody borówkowe (wersja I z cukrem)
 
Składniki
  • 300 g borówek mrożonych
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżki płatków migdałów do posypania lodów
Instrukcja
  1. Borówki zamrozić.
  2. Zamrożone owoce i cukier umieścić w blenderze lub innym robocie kuchennych o dużej mocy i zblendować.
  3. Dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować, aby wyszła jednolita masa lodowa.
  4. Podawać od razu po przygotowaniu posypane płatkami migdałów.
Instrukcja na Thermomix
  1. Borówki zamrozić.
  2. Cukier puder można przygotować ze zwykłego cukru, wystarczy go zmielić w naczyniu miksującym przez 10 s/ obr. poz. 10.
  3. Następnie do naczynia dodać zamrożone borówki i blendować przez 15 s/ obr. poz. 8.
  4. Dodać następnie śmietankę i jeszcze raz zmiksować przez 20 s/obr. poz. 6 pomagając sobie kopystką.
  5. Podawać od razu po przygotowaniu posypane płatkami migdałów.
 
Domowe lody borówkowe (wersja II bez cukru)
Składniki
  • 300 g borówek mrożonych
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 100 g banana świeżego (połowa banana)
  • 2 łyżki płatków migdałów do posypania lodów
Instrukcja
  1. Borówki zamrozić.
  2. Zamrożone borówki i świeżego banana umieścić w blenderze lub innym robocie kuchennych o dużej mocy i zblendować.
  3. Dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować, aby wyszła jednolita masa lodowa.
  4. Podawać od razu po przygotowaniu posypane płatkami migdałów.
Instrukcja na Thermomix
  1. Borówki zamrozić.
  2. Zamrożone borówki i świeżego banana umieścić w naczyniu miksującym i blendować przez 15 s/ obr. poz. 8.
  3. Dodać następnie śmietankę i jeszcze raz zmiksować przez 20 s/obr. poz. 6 pomagając sobie kopystką.
  4. Podawać od razu po przygotowaniu posypane płatkami migdałów.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.