Mam nadzieję, że poprzednim wpisem narobiłam Wam smaku na lody 🙂
A jeśli macie ochotę to polecam samemu je zrobić. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na lody. Wersję z cukrem i bez jego dodatku.
Domowe lody borówkowe
Trudność: łatwe
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie: 5 min (mrożenie owoców około 4 h)
Domowe lody borówkowe (wersja I z cukrem)
Składniki
- 300 g borówek mrożonych
- 100 g śmietanki 30 %
- 40 g cukru pudru
- 2 łyżki płatków migdałów do posypania lodów
Instrukcja
- Borówki zamrozić.
- Zamrożone owoce i cukier umieścić w blenderze lub innym robocie kuchennych o dużej mocy i zblendować.
- Dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować, aby wyszła jednolita masa lodowa.
- Podawać od razu po przygotowaniu posypane płatkami migdałów.
Instrukcja na Thermomix
- Borówki zamrozić.
- Cukier puder można przygotować ze zwykłego cukru, wystarczy go zmielić w naczyniu miksującym przez 10 s/ obr. poz. 10.
- Następnie do naczynia dodać zamrożone borówki i blendować przez 15 s/ obr. poz. 8.
- Dodać następnie śmietankę i jeszcze raz zmiksować przez 20 s/obr. poz. 6 pomagając sobie kopystką.
- Podawać od razu po przygotowaniu posypane płatkami migdałów.
Domowe lody borówkowe (wersja II bez cukru)
Składniki
- 300 g borówek mrożonych
- 100 g śmietanki 30 %
- 100 g banana świeżego (połowa banana)
- 2 łyżki płatków migdałów do posypania lodów
Instrukcja
- Borówki zamrozić.
- Zamrożone borówki i świeżego banana umieścić w blenderze lub innym robocie kuchennych o dużej mocy i zblendować.
- Dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować, aby wyszła jednolita masa lodowa.
- Podawać od razu po przygotowaniu posypane płatkami migdałów.
Instrukcja na Thermomix
- Borówki zamrozić.
- Zamrożone borówki i świeżego banana umieścić w naczyniu miksującym i blendować przez 15 s/ obr. poz. 8.
- Dodać następnie śmietankę i jeszcze raz zmiksować przez 20 s/obr. poz. 6 pomagając sobie kopystką.
- Podawać od razu po przygotowaniu posypane płatkami migdałów.
Smacznego!