Ostatnio pisząc o pszenicy Ebly i 7 powodach, dla których ją lubię, obiecałam podać przepis z jej użyciem. Oto jeden z nich, przepis na pszenicę Ebly z warzywami. Smacznego 🙂
Pszenica Ebly z warzywami
Trudność: łatwe
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie: 25 min
Składniki
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka pszenicy Ebly
- 1 szklanka fasoli adzuki ugotowanej* lub czerwonej fasoli np. z puszki
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub świeżego
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej lub świeżej
- pierz lub sól do smaku
- Cebulę pokroić na kosteczkę i podsmażyć na oliwie.
- Dodać pokrojone pieczarki i poddusić razem z cebulą.
- Następnie dodać pokrojoną cukinię, paprykę oraz pomidory z puszki i chwilę poddusić pod przykryciem.
- Dodać wodę i szklankę pszenicy oraz przyprawy i gotować pod przykryciem do momentu, aż pszenica będzie miękka (około 10 min).
- Na koniec dodać ugotowaną fasolę i podgotować jeszcze 5 min.
Smacznego!
#PszenicaEblyzWarzywami #pszenicaEbly