Oryginalna wersja ciasta migdałowego z Santiago de Compostela z Hiszpanii zawiera niestety dużo cukru dlatego przygotowałam wersję bezcukrową. Mam nadzieję, że Wam się spodoba i zasmakuje.
Przepis jest prosty, z niewielką ilością składników, bez mąki i cukru. Czyli minimalistycznie, tak jak lubię 🙂
Ciasto migdałowe Santiago bez cukru i mąki
Trudność: łatwe
Ilość: 8-12 porcji
Przygotowanie: około 30 min
Produkt bezglutenowy
Składniki:
- 250 g migdałów blanszowanych
- 2,5 szklanki daktyli
- 4 jajka
- skorka z jednej cytryny ekologicznej
- płatki migdałów do dekoracji
Instrukcja
- Piekarnik nastawić na 180˚C.
- Migdały zmielić na mąkę i przełożyć do oddzielnej miski.
- Daktyle wydrylować i sparzyć wrzątkiem.
- Cytrynę sparzyć i obrać ze skórki.
- Daktyle wraz ze skórką z cytryny zmiksować lub zblendować na dużych obrotach. Dodać jajka i jeszcze raz wszystko wymieszać.
- Do masy dodać wcześniej zmielone migdały i wymieszać w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto wyłożyć do okrągłej formy ceramicznej lub blaszki i piec ok. 25 minut.
- Ciasto można udekorować płatkami migdałów i skórką z cytryny.
Instrukcja na Thermomix
- Piekarnik nastawić na 180˚C.
- Migdały zmielić na mąkę 15 s/ obr poz 5 i przełożyć do oddzielnej miski.
- Daktyle wydrylować i sparzyć wrzątkiem.
- Cytrynę sparzyć i obrać ze skórki.
- Daktyle wraz ze skórką z cytryny zmiksować 7 s/ obr poz 7. Dodać jajka i jeszcze raz wszystko wymieszać 20 s/obr poz 4.
- Do masy dodać wcześniej zmielone migdały i wymieszać 5 s/ obr poz 3 w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto wyłożyć do okrągłej formy ceramicznej lub blaszki i piec ok. 25 minut.
- Ciasto można udekorować płatkami migdałów i skórką z cytryny.