Ciasteczka migdałowe dwuskładnikowe są kolejną propozycją na szybki i zdrowy deser. Do przygotowania ciastek potrzebujesz jedynie migdały i miód. Ja użyłam całych migdałów ze skórką, natomiast możesz użyć też migdałów blanszowanych, wtedy smak ciastek będzie bardziej delikatny, a kolor jednolity słomkowy.
Smacznego!
Ciasteczka migdałowe dwuskładnikowe
Trudność: łatwe
Ilość: około 20 sztuk
Przygotowanie: około 40 min
Produkt bezglutenowy
Składniki
- 200 g całych migdałów (mogą być tez migdały blanszowane)
- 2-3 łyżki miodu najlepiej płynnego
Instrukcja
- Piekarnik nastawić na 150˚C.
- Migdały razem z miodem zmielić w robocie kuchennym o wysokich obrotach na jednolitą masę (kawałki migdałów mogą być widoczne).
- Wyłożyć ciasto na folię spożywczą i uformować z niego wałek. Obwinąć go dokładnie folią i umieścić w lodówce na ok 20 min by stwardniało.
- Następnie kroić nożem plastry ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli podczas krojenia ciasto będzie się kruszyło to spróbuj je formować palcami. Ja dodatkowo ciasteczka spłaszczałam stemplując wzorem w misie:)
- Piec około 15-20 minut, aż się zarumienią, natomiast pamiętaj by się nie przypaliły. Po wyjęciu ciasteczka będą plastyczne, więc należy pozostawić je do wystygnięcia, tak aby ich konsystencja zmieniła się w kruchą i chrupiącą. Im grubsze ciastka przygotujecie, tym będą one bardziej plastyczne i mniej chrupiące.
Instrukcja na Thermomix
- Piekarnik nastawić na 150˚C. W naczyniu umieścić migdały i miód, zmiksować 20 s/ obr poz. 4. Zebrać ciasto z boków naczynia i jeszcze raz zmiksować 5 s/obr poz. 6.
- Wyłożyć ciasto na folię spożywczą i uformować z niego wałek. Obwinąć go dokładnie folią i umieścić w lodówce na ok 20 min by stwardniało.
- Następnie kroić nożem plastry ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli podczas krojenia ciasto będzie się kruszyło to spróbuj je formować palcami. Ja dodatkowo ciasteczka spłaszczałam stemplując wzorem w misie:)
- Piec około 15-20 minut, aż się zarumienią, natomiast pamiętaj by się nie przypaliły. Po wyjęciu ciasteczka będą plastyczne, więc należy pozostawić je do wystygnięcia, tak aby ich konsystencja zmieniła się w kruchą i chrupiącą. Im grubsze ciastka przygotujecie, tym będą one bardziej plastyczne i mniej chrupiące.
Smacznego!