Pesto z zielonej pietruszki i pestek słonecznika czyli pesto po polsku.
Muszę Wam powiedzieć, że mocno nie odbiega w smaku od Pesto alla Genovese. Ma przepiękny kolor i aromat oraz jest z polskich produktów (z wyjątkiem cytryny :)). Ja jako jeden ze składników użyłam sera koziego (podpuszczkowego dojrzewającego), ale może to być też ser żółty z mleka krowiego (poduszkowy dojrzewający), najlepiej twardy.
Pesto najczęściej podaję z makaronem i suszonymi pomidorami lub przygotowuję z niego grzanki. Smaruję je pesto, następnie posypuję twardym serem, np. parmezanem i liśćmi rukoli. Pychotka:)
Pesto z zielonej pietruszki i pestek słonecznika
Trudność: łatwe
Ilość: ok. 5 porcji
Przygotowanie: ok. 5 min
Produkt bezglutenowy
Składniki
- 120 g sera koziego lub krowiego
- 110 g pestek słonecznika
- 80 ml oleju rzepakowego
- 2 pęczki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- sok z 1/2 cytryny
Instrukcja
- Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym i blendujemy na dużych obrotach na pastę. Gotowe.
- Jeśli chcesz aby pesto było bardziej płynne to możesz dodać więcej soku z cytryny lub oleju.
- Pastę pesto możesz przechowywać w lodówce w szczelnym słoiku. Pamiętaj tylko aby wierzch pesto zalać olejem, to wydłuży jego trwałość.
Instrukcja na Thermomix
- Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i mieszamy 8 s/obr poz.8.
- Zbieramy pastę ze ścianek naczynia i mieszamy jeszcze raz 6 s/obr poz. 6. Gotowe.