Szukasz alternatywy dla obiadu w słoiczku, to tutaj go znajdziesz. Jest to przepis na indyka z koprem włoskim (fenkułem) – obiad dla niemowlaka domowej roboty. Według podanego przepisu wychodzi około 6-7 porcji obiadku. Wszystko zależy jednak od tego jakiego głodomorka masz w domu 🙂
Przygotowując większą porcję jednorazowo mam obiadek dla niemowlaka na 2 dni, a resztę mrożę lub jeśli brak miejsca w zamrażalniku to pasteryzuję i przechowuję w lodówce. Jeśli chcesz przygotować ten obiadek 7 miesięcznemu niemowlakowi to sugeruję nie robić z tego obiadu papki, czyli nie rozdrabniać go całościowo tylko pozostawić wyczuwalne cząstki warzyw i z każdym miesiącem rozdrabniać tak, aby pozostawały coraz to większe kawałki. Celem tego zabiegu jest nauka Twojego dziecka rozgryzania pokarmu dziąsłami, a nie tylko połykania.
Indyk z koprem włoskim
Trudność: łatwe
Ilość: 6-7 porcji
Przygotowanie: ok 30 min
Produkt bezglutenowy
Składniki
- 200 g kopru włoskiego (fenkułu)
- 190 g marchwi
- 70 g piersi z indyka
- 170 g ziemniaków
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżeczka natki kopru
- Warzywa obrać, umyć, pokroić, indyka umyć i pokroić.
- Wszystkie składniki rozdrobnić na drobne kawałki i przełożyć do koszyczka do gotowania na parze.
- Do garnka wlać wodę, umieścić koszyczek z rozdrobnionymi warzywami i mięsem, a następnie gotować ok 20 min do momentu, aż warzywa będą już ugotowane, ale nie rozgotowane.
- W garnku zostawić 300 ml wywaru. Do wywaru włożyć ugotowane warzywa z indykiem, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Jeśli chcesz aby konsystencja obiadku była bardziej gęsta dodaj mniej wywaru.
Instrukcja na Thermomix
Warzywa obrać, umyć, pokroić, indyka umyć i pokroić. Wszystkie składniki zmiksować czas 5 s/ obr. poz 5 i przełożyć do koszyczka. Do naczynia wlać wodę, umieścić w nim koszyczek z warzywami i mięsem i gotować 20 min/ temp. Varoma/ obr poz 2. W naczyniu zostawić 300 ml wywaru. Do wywaru włożyć ugotowane warzywa z indykiem, dodać pozostałe składniki i zmiksować 30 s/ obr poz 5.