Podaję przepis na obiecywane ciasteczka owsiane.
Przepisów na ciastka owsiane przetestowałam już wiele i trochę to trwało zanim znalazłam przepis, który mi najbardziej przypadł do gustu. Bo skoro są to ciastka to muszą być kruche i chrupiące, a jeśli owsiane to musi być w nich czuć całe płatki owsa, a nie tylko mąkę i cukier.
Przepis ten znalazłam w książce Agnieszki Maciąg „Smak miłości”, lekko zmodyfikowałam według moich upodobań i podaję poniżej. Ty również możesz dodać do nich bakalie i ziarna takie, jakie lubisz najbardziej lub za każdym razem komponować sobie inny ich skład. Ciastka te obowiązkowo robi ze mną mój prawie trzyletni syn. Najbardziej lubi dodawać wszystkie składniki i rozpłaszczać ciastka widelcem 🙂 a potem je zajadać.
Niestety przepis ten nie jest wskazany dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej.
Domowe ciastka owsiane
Trudność: łatwe
Ilość: 36-40 sztuk
Przygotowanie: 10 min, pieczenie 1 blaszki 20-25 min
Składniki
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej ten bez fosforanów)
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 200 g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 140 g suszonej żurawiny
- 100 g pokrojonych migdałów
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren sezamu
Instrukcja
Piekarnik nastawić na 180˚C. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Do tak przygotowanego ciasta dodać płatki owsiane, żurawinę, ziarna słonecznika i sezamu oraz drobno pokrojone migdały. Dokładnie wymieszać. Ciasto w kształcie kulek wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Kulki ciasta ugniatać zmoczonym w wodzie widelcem, tak aby między ciastkami było trochę przerwy. Na blaszce mieści się około 20-25 sztuk. Piecz 20-25 min na jasny kolor. Po wyjęciu dać im czas by wystygły i stwardniały. Najlepiej przechowywać je w szczelnym szklanym słoju lub metalowej puszce.
Instrukcja na Thermomix
Piekarnik nastawić na 180˚C. Masło utrzeć z cukrem 20 s/ obr poz. 3, a następnie 5 s/ obr poz. 5, dodać jajka i mieszać 20 s / obr poz. 4. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą i mieszać 40 s / obr poz. 2. Do tak przygotowanego ciasta dodać płatki owsiane i mieszać 15 s/ obr poz. 3, następnie dodać żurawinę, ziarna słonecznika i sezamu oraz drobno pokrojone migdały i mieszać 35 s/obr poz. Interwał i pomóc sobie kopystką bo ciasto robi się coraz bardziej gęste i trudniejsze do wymieszania. Ciasto w kształcie kulek wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Kulki ciasta ugniatać zmoczonym w wodzie widelcem, tak aby między ciastkami było trochę przerwy. Na blaszce mieści się około 20-25 sztuk. Piecz 20-25 min na jasny kolor. Po wyjęciu dać im czas by wystygły i stwardniały. Najlepiej przechowywać je w szczelnym szklanym słoju lub metalowej puszce.