Sok z jarmużu

Sam sok z jarmużu jest lekko cierpki i gorzki dlatego aby złagodzić jego smak dodałam pomarańczę i białe winogrona. I to był strzał w dziesiątkę. Sok wyszedł wyśmienity.
Mój mały przedszkolak wypił od razu dwie szklanki 🙂
Myślę, że jeśli kogoś poczęstujecie tym sokiem to na pewno powie że jest smaczny, natomiast trudno mu będzie zgadnąć z czego jest zrobiony. Czy masz ochotę na taką zagadkę?

Liście jarmużu
 
Sok z jarmużu
 
Trudność: łatwe
Ilość:  6 porcji
Przygotowanie: 5 min 
Składniki
  • 12 liści jarmużu małych lub 6 dużych
  • 2 pomarańcze
  • 1 kiść białych winogron średniej wielkości
Instrukcja

Owoce i warzywa umyć. Pomarańcze obrać ze skórki. Winogrona zerwać z gałązki. Po kolei umieszczać w wyciskarce lub sokowirówce pomarańcze, winogrona i jarmuż. Po chwili sok gotowy.

Uwagi
Ja używam wyciskarki gdyż według mnie dużo lepiej sprawdza się przy wyciskaniu soku z warzyw liściastych i umożliwia uzyskanie soku o wyższej wartości odżywczej.
Porównianie właściwości sokowirówki i wyciskarki podam w kolejnych wpisach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.