Ten przepis moja mama dostała od swojej koleżanki i się zaczęło. Uzależniliśmy się od tej pasty 🙂
Przepis jest bardzo prosty 🙂 jak wszystkie inne, które staram się umieszczać na blogu.
Pasta z suszonych pomidorów z pestkami słonecznika
Trudność: łatwe
Ilość: 2 porcje (ok. 500 g)
Przygotowanie: 5 min (namaczanie pestek słonecznika 8 h)
Składniki
- 2 szklanki pestek słonecznika
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Instrukcja
- Pestki słonecznika zalać ciepłą wodą i odstawić na około 8 godzin. Ja najczęściej przygotowuję pestki na noc, tak aby z rana były gotowe do przygotowania pasty.
- Z naczynia z ziarnami słonecznika odsączam wodę. Siekam drobno pietruszkę, rozdrabniam czosnek.
- W blenderze miksuję wszystkie składniki: ziarna słonecznika, suszone pomidory wraz z zalewą, czosnek i natkę pietruszki oraz odrobinę zmielonego pieprzu na jednolitą masę. I gotowe możną próbować.
- Polecam jednak włożyć pastę na minimum 10 minut do lodówki, wtedy jest jeszcze lepsza. Na kanapki idealna. Ja pastę przekładam do słoików, wtedy pozostaje dłużej świeża.
Instrukcja na Thermomix
- Na wirujące noże wrzuć czosnek i natkę pietruszki 30 s/obr. poz. 8.
- Następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj 40 s/obr. poz. 8.
- Zbierz resztki z boków naczynia i zmiksuj jeszcze raz 10 s/obr. poz. 9.
Smacznego!